Restoran "Druga violina"

STUDIJSKA POSJETA RESTORANU „DRUGA VIOLINA“ U LJUBLJANI U KOJEM RADE OSOBE S INVALIDITETOM

07 Ožujak 2016

Korisnici URIHO – vog projekta, zajedno s projektnim timom, predstavnicima partnera i suradnika, 2. ožujka 2016. posjetili su u Ljubljani restoran „Druga violina“ u kojem rade osobe s invaliditetom.

Restoran je smješten u samoj starogradskoj jezgri. Specifičnost restorana „Druga violina“, a ujedno  i razlog naše zainteresiranosti i posjete, su korisnici Centra za osposobljavanje, rad i zaštitu Dolfke Boštjančič  (Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič), koji su uključeni u rad ovog restorana. Korisnici pomažu u pripremi i posluživanju hrane i pića, kao i pribavljanju svježeg povrća kojeg sami uzgajaju u okviru Centra. Centar za osposobljavanje, rad i zaštitu Dolfke Boštjančič je socijalno – zaštitni centar, usmjeren  na osposobljavanje, odgoj i obrazovanje, kao i na rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju te mladih i odraslih osoba s invaliditetom.

Prilikom posjete, srdačno su nas dočekali djelatnici Centra Tatjana Popović i Dario Jakovina, koji su nas pobliže upoznali s radom i organizacijom, kako restorana, tako i samog Centra, a pridružila nam se i sama ravnateljica Valerija Bužan.

Bila je ovo jako dobra  prilika za razmjenu vrlo korisnih informacija i iskustava s kolegicama i kolegama iz Slovenije, u izuzetno ugodnoj, domaćinskoj atmosferi, uz dobro pripremljena i servirana ukusna, tradicionalna, slovenska jela.

Ovime je svrha našeg posjeta ostvarena. Vidjeli smo primjer dobre prakse kakav želimo primijeniti kod nas, osigurati održivost našeg projekta i time proširiti URIHO – vu djelatnost. Istovremeno,  naši su se korisnici uvjerili da je itekako moguće biti uspješan u svom zanimanju.