Restoran Ízlelő u Mađarskom gradu Szekszárdu

STUDIJSKO PUTOVANJE U MAĐARSKU

24 Ožujak 2016

URIHO-v projektni tim je 21. i 22. ožujka 2016. godine zajedno s predstavnicima partnerskih organizacija posjetio restoran Ízlelő u mađarskom gradu Szekszárdu. Glavni cilj ovog peer – learning studijskog putovanja bio je upoznati primjer dobre prakse socijalnog poduzetništva te vrlo uspješnog modela zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Restoran Ízlelő, koji je u sklopu Udruge KÉK MADÁR (Plava ptica), predstavlja odličan primjer stručne i prostorne organizacije te radnog uključivanja osoba s invaliditetom u  području kuharstva i ugostiteljstva.

Udruga KÉK MADÁR osnovana je 1997. godine. Njena misija je širenje mogućnosti zapošljavanja osoba koje se teže uključuju u svijet rada, a među kojima su i osobe s invaliditetom. Restoran  Ízlelő otvoren je 2007. godine. Pored pružanja standardnih usluga restorana, njegov glavni cilj u okviru socijalnog poduzetništva je radni trening te pružanje mogućnosti zaposlenja osobama s različitim vrstama invaliditeta.

Zaposlenici Udruge su detaljnije predstavili način osnivanja i funkcioniranja restorana. Opisali su uspjehe i teškoće sa kojima su se susretali tijekom samog procesa njegovog otvaranja, kao i njegovu društvenu dobit. Članovi tima URIHO te njihovi partneri imali su zadovoljstvo ručati u ugodnoj atmosferi restorana te kušati ukusnu hranu.

Ovaj posjet je imao veliki značaj za širenje mreže suradnje te razmjenu korisnih informacija koje će URIHO-u pomoći na njegovom putu do ostvarivanja najnovijeg cilja – otvaranju vlastitog restorana u kojem će raditi osobe s invaliditetom.