Pozdravni govor gspođe Višnje Fortuna, pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba

ZAVRŠNA KONFERENCIJA URIHO-VOG PROJEKTA

11 Travanj 2016

Završna konferencija URIHO-vog projekta „Program osposobljavanja na radnom mjestu za dugotrajno nezaposlene osobe s invaliditetom – pilot projekt za pomoćne kuhare“, koji je sufinancirala Europska unija, održana je 5. travnja u dvorani ugostiteljskog objekta ‘Matis Absolut Lounge’ u Zagrebu.

Na samom početku otvaranja prisutnima se obratio Josip Držaić, ravnatelj nositelja projekta, ustanove URIHO.

“Ono što želim istaknuti jest da osobe s invaliditetom u pravilu u našem društvu rade na poslovima koji su danas teško konkurentni na tržištu. To je tekstil, konfekcija, kožna galanterija, obuća i slično. Pa tu danas najbolji i najsposobniji, da ih stavite na jednu hrpu, teško mogu donijeti nekakav profit. Mi pokušavamo ući u nove niše u zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ono što smo primjetili jest da je u Zapadnoj Europi prisutno i jako se razvija zapošljavanje osoba s invaliditetom u području ugostiteljstva. Danas je na Zapadu sasvim normalno da imate hotele, restorane, u kojima rade osobe s invaliditetom, ali neću otići predaleko na zapad. Ima ovdje zapadnije malo od nas manja zemlja od Hrvatske, upola manja po broju stanovnika. U Ljubljani, naime, uz restoran koji se zove Prva violina posluje i restoran koji se zove Druga violina. A u toj Drugoj violini rade osobe s invaliditetom. Jedna od prvih osoba iz poznatog javnog života koja ga je posjetila bio je naš popularni pjevač Oliver Dragojević. I kada dođe Oliver, onda dođu i drugi. Kad dođe neki istaknuti političar, opet dođu i drugi.”

Držaić je istaknuo i projekt “Večeri u mraku”, koju su svojevremeno organizirali URIHO i Hrvatski paraolimpijski odbor:

“Kako to izgleda kad u mraku večeramo u hotelu? Jedina razlika je bila što su kod nas radili profesionalni konobari, koji su imali specijalne optičke uređaje za gledanje po noći da bi nas mogli dvoriti, a vani u Berlinu se čeka po tri, četiri mjeseca da dođete u takav restoran u kojem rade slijepi. To su otprilike naši ciljevi jer mislimo da je u Hrvatskoj, a posebno u Zagrebu, turizam itekako značajna djelatnost. Mislimo da na tom tragu možemo biti vrlo interesantni. Ono što su moji suradnici počeli s projektom i po svemu onome što sam vidio, odlično su odradili. Pred mene se postavlja obveza i zadaća, a ovdje očekujemo i podršku Grada i svih Gradskih ureda, da kažem javnosti da budemo mi ti koji će otvoriti prvi restoran gdje će raditi osobe s invaliditetom u Gradu Zagrebu i kojem ćemo dati da ide u tržišnu utakmicu. Preduvjete smo postavili u budućem Centru URIHO na Kajzerici, gdje smo predvidjeli prostor za restoran. Ali do tog trenutka imamo prostor u Držićevoj ulici, za koji je pri kraju izrada projekata i ja se nadam da, ako ne ranije, onda sljedeće godine, u ovo doba mi ćemo se naći u tom restoranu. To bi trebao biti naš cilj. Pozivam vas da pomognete u realizaciji tog projekta na korist svih osoba s invaliditetom koji će se zaposliti na opće dobro te da pokažemo da smo u pravom smislu jedna europska metropola. Zahvaljujem i svim svojim kolegicama i kolegama koji su sve stručno odradili. Mi ćemo ovaj projekt prezentirati i u Zadru kroz koji mjesec na našoj međunarodnoj konferenciji.”

Od gostiju, između ostalih, događaju su nazočili Višnja Fortuna – pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Romana Galić – pomoćnica pročelnice za socijalnu zaštitu populacijsku politiku, Marinka Bakula-Anđelić – pomoćnica pročelnice za zaštitu osoba s invaliditetom, Ljubica Lukačić – pomoćnica ravnatelja URIHO-a, Ivan Šutalo – ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, Lucijan Orlić te drugi predstavnici gradskih ureda, kao i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

“Jako mi je drago vidjeti naše ustanove koje se trude biti kao URIHO i koje ne čekaju samo da nešto dođe, nego se bore sami” rekla je Višnja Fortuna. “Niste dobili ovaj projekt, nego ste ga zaslužili zajedno s vašim partnerom i Zavodom za zapošljavanje. Isto tako, pozdravljam Ivana Šutala, ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, jer rezultat toga je 20-ak pomoćnih kuhara koji će biti osposobljeni, a daljnji rezultat svega toga zajedno će biti da će Grad Zagreb kao i uvijek najosjetljivije i najranjivije skupine stavljati u prioritete svih prioriteta. Pa tako su nama prioriteti naše osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju. Upravo zapošljavanje je najbolnija točka ne samo osoba s invaliditetom, nego svih naših građana. Isto tako moram istaknuti da je u Gradu Zagrebu zaposleno oko 6.000 osoba s invaliditetom, a u Hrvatskoj oko 12.000. Iz dana u dan trudit ćemo se da ima što više zaposlenih osoba s invaliditetom”, zaključila je Višnja Fortuna.

Partner na projektu je Pučko otvoreno učilište Zagreb, a suradnici na projektu su Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Zagreb, te EASPD – Europska udruga pružatelja usluga za osobe s invaliditetom.

U prvom dijelu predavanja, nakon uvodne riječi Višnje Majsec Sobota, uslijedile su prezentacije: Ana Krajačec – Hodogram provedenih aktivnosti projekta, Jasenka Sučec – Vanjska evaluacija aktivnosti profesionalne rehabilitacije provedenih tijekom provedbe projekta, Bojana Dražić – Odabir korisnika i instruktora kuhara te priprema za početak provedbe profesionalne rehabilitacije, Vesna Zećirević – Uloga edukacijskog rehabilitatora u procesu osposobljavanja na radnom mjestu za pomoćnog kuhara, Tanja Šeparović – Uloga instruktora u radu s korisnicima na osposobljavanju na radnom mjestu za pomoćnog kuhara, te Ivana Matoš – Uloga i rad psihologa nakon početnih aktivnosti selekcije i edukacije instruktora.

Opći cilj projekta je povećati zapošljivost i unaprijediti socijalnu uključenost osoba s invaliditetom, dok je kao specifični cilj istaknuto povećanje zapošljivosti osoba s invaliditetom i podržati njihovu integraciju na tržište rada kroz razvoj i provedbu po mjeri izrađenih programa osposobljavanja na radnom mjestu.

Ciljane grupe po projektu jesu deset dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom – pomoćnih kuhara, tri nezaposlene osobe – dva kuhara – instruktora i jedan referent nabave te pet poslodavaca.

Bit projekta je razvijanje i pružanje programa za osposobljavanje na radnom mjestu kroz stjecanje dodatnih vještina i kompetencija putem simulacije stvarnog radnog okruženja radi povećavanja njihove konkurentnosti na tržištu rada, te aktivnosti profesionalne rehabilitacije i radne probe na otvorenom tržištu rada, što bi trebalo doprinijeti povećanju profesionalnih i socijalnih kompetencija, poboljšanju mogućnosti zapošljavanja i jačanju socijalne uključenosti osoba s invaliditetom.

U osnovne projektne aktivnosti spadaju selekcija korisnika – pomoćni kuhari i novozaposlenih osoba – dva kuhara – instruktora i jedan referent nabave, izrada i implementacija po mjeri izrađenog programa osposobljavanja na radnom mjestu za pomoćne kuhare, implementacija aktivnosti profesionalne rehabilitacije – koja podrazumijeva procjenu preostalih radnih sposobnosti osoba s invaliditetom, unapređivanje i održavanje radnih i socijalnih vještina, unutarnja i vanjska evaluacija napretka korisnika te uspostavljanje suradnje s poslodavcima putem organizacije radne probe u stvarnom okruženju na otvorenom tržištu rada.

U drugom dijelu predavanja prezentacije su bile sljedeće: Petra Herak i Ana Barić – Uloga socijalnog radnika u radu s korisnicima u projektu, Mia Pavlić Cindrić – Organizacija stručnog treninga kod poslodavca, Vesna Zećirević – Komparacija rezultata početne i finalne primjene upitnika zadovoljstva korisnika osposobljavanjem na radnom mjestu pomoćnog kuhara, Vedran Habel – Osvrt na provedbu projekta iz uloge partnera, Marijana Grgin i Monika Borac– Uloga i aktivnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, Regionalnog ureda Zagreb kao suradnika u projektu, Damira Benc – URIHO, Pokretač razvoja profesionalne rehabilitacije.

Održivost projekta podrazumijeva rekonstrukciju i adaptiranje te opremu dijela poslovnog prostora URIHO-a, na lokaciji Avenija Marina Držića 1, kako bi se otvorio restoran u kojem bi radile osobe s invaliditetom. Bio bi to prostor u kojem bi se u isto vrijeme odvijale aktivnosti profesionalne rehabilitacije – osposobljavanje na radnom mjestu – za zanimanje pomoćni kuhar/kuhar, pomoćni slastičar/slastičar, pomoćni konobar/konobar, kao i socijalno poduzetništvo u ugostiteljskoj djelatnosti. Iskustva mnogih europskih zemalja su pokazala da je to jedan od najboljih načina senzibilizacija javnosti za stvaranje afirmativnog stave prema osobama s invaliditetom te njihove socijalne uključenosti.

Projekt traje 12 mjeseci, a ukupna vrijednost mu je 130.407,13 eura, s time da EU darovnica iznosi 123.234,74 eura.

“Ideja za projekt proistekla je iz sentimentalnih razloga zbog sjećanja na djedovu birtiju koja je zatvorena 1946. godine, a bila je otvorena od početka 20. stoljeća. Očito je bila nekakva podsvjesna želja u tome svemu skupa. Iza toga povod je bio prije pet šest godina, na sajmu zaštitnih radionica u njemačkom Nürnbergu, kada su svi najrađe išli u kafić u kojem su radile osobe s invaliditetom. Nama je to bilo strašno simpatično. I onda eureka – mi ćemo imati restoran, mi ćemo imati kafić! Zatim smo krenuli na edukaciju za pisanje projekata. Kad je došao natječaj, išli smo na ozbiljnu pripremu“, rekla je Višnja Majsec Sobota, objasnivši otkud ideja za sam projekt.

Uz to je istaknula da će se morati pričekati još nekoliko mjeseci radi uređenja prostora, a u ovom prijelaznom razdoblju morat će se naći kompromisno rješenje.

Na kraju su svima prisutnima podijeljene poklon vrećice, u kojima je između ostalog stavljen i recept za URIHO-v specijalitet godine: dvije pune šalice strpljenja, jedno srce puno ljubavi, dvije šake pune velikodušnosti, malo osmjeha i jedna glava puna razumijevanja. Sve to treba poprskati obilato optimizmom i pozitivnom energijom te dobro promiješati, rasporediti ravnomjerno po vlastitom životu, a jednako tako poslužiti i onima koji vas okružuju.

Završna konferencija završila je domjenkom za sudionike, a koji su pripremili kuhari s invaliditetom i kuhari bez invaliditeta.

Pišu: Klaudija Klanjčić i Domagoj Glažar